برنامه جدید دولت برای خانه دار شدن مستاجران

مسکن

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عمرانی شهر تهران با بیان این‌که طرح انبوه‌سازی تهیه کرده‌ایم که هیچ نیازی به منابع بانکی ندارد، گفت: از تلفیق سرمایه‌های خرد متقاضیان مصرفی و سرمایه‌گذاران، واحدهای مسکن استیجاری می‌سازیم که متقاضی می‌تواند در آن سکونت کند و به تدریج با افزایش قدرالسهم خود، مالک واحد مسکونی شود. همزمان برخی افراد با طرح مسکن سانتی‌متری در حال سوءاستفاده از شرایط بازار مسکن هستند و پیش‌بینی می‌کنیم کوروش کمپانی‌های جدیدی این بار در بازار مسکن شکل بگیرد!

خشایار باقرپور در این زمینه اظهار کرد: بازار مسکن رکود یا رونق داشته باشد تولید مسکن جریان خود را خواهد داشت. اما مهم این است که برای بهره‌برداری واحدها و این موضوع که مسکن قرار است برای چه کسی تولید شود از ابتدا برنامه داشته باشیم. ما مدلی را تحت عنوان مسکن تدریجی ارایه کردیم که در واقع جامعه مصرفی بازار را هدف خود قرار داده و صراحتاً دنبال این است که در یک طرح کاملاً غیردولتی، مستاجران را صاحب خانه کند.

۱۱ میلیونی جوان به سن ازدواج رسیده در کشور داریم

وی افزود: در حال حاضر حدود ۱۱ میلیون جوان مجرد و به سن ازدواج رسیده در کشور وجود دارد که باید برای آنها مسکن تولید شود و در واقع بازار مصرف ما هستند. از طرف دیگر مسکن به قدری گران شده که به نوعی از توان خرید برای طرف تقاضا خارج شده است. در طرح مسکن تدریجی بخش سرمایه‌گذاری و بخش مصرفی با یکدیگر تلفیق می‌شوند که یک هم‌افزایی صورت می‌گیرد. در واقع مثل سایر طرح‌های خودمان در بخش تعاون، هیچ حسابی روی ظرفیت‌های بانکی نکردیم.

نظام بهره‌برداری در این واحدها بر اساس اجاره‌داری حرفه‌ای ترسیم شده که مورد تاکید وزارت راه و شهرسازی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عمرانی شهر تهران در توضیح مدل مسکن تدریجی گفت: متقاضیان مصرفی مسکن معمولاً یک سرمایه اولیه دارند، اما ممکن است برای خرید یک واحد مسکونی کفایت نکند. بخش دیگری از جامعه هم بازار سرمایه‌ای مسکن را تشکیل می‌دهند. این افراد پول‌هایی در اختیار دارند که دلشان می‌خواهد در حوزه مسکن سرمایه‌گذاری کنند. ممکن است سرمایه این افراد نیز به اندازه یک واحد کامل نباشد. ما پروژه‌های ساختمانی انبوه‌سازی را از آمیخته سرمایه این دو گروه آغاز می‌کنیم. واحدها را با یک قیمت تمام شده می‌سازیم که هزینه‌ها تقسیم می‌شود.

متقاضیان مسکن تدریجی به میزان قدرالسهم خود مالکیت خواهند داشت

باقرپور ادامه داد: هر کدام از افرادی که در پروژه مشارکت کردند فارغ از اینکه مصرف‌کننده یا سرمایه‌گذار بوده‌اند قدرالسهمی در پروژه خواهند داشت. البته ممکن است سرمایه‌گذار بخواهد در آینده از واحد مسکونی استفاده مصرفی هم داشته باشد. یعنی وقتی که مجتمع‌ها ساخته می‌شود، اولویت بهره‌برداری با کسانی است که اعلام نیاز می‌کنند. مشارکت‌کنندگان در این طرح متناسب با قدرالسهم خود مالکیت خواهند داشت. اگر متقاضی خواستار سکونت در واحد باشد به میزان مالکیت خود نیاز به پرداخت اجاره‌بها ندارد، اما برای مابقی و میزان سهمی که در اختیار ندارد باید اجاره‌بها بپردازد.

وی با بیان این که به استناد کارشناسی رسمی که برای تعیین اجاره بها انجام می‌پذیرد، مسکن تدریجی به هیچ عنوان آغشته به سوداگری‌های بازار نخواهد شد گفت: نظام بهره‌برداری در این واحدها بر اساس اجاره‌داری حرفه‌ای ترسیم شده که مورد تاکید وزارت راه و شهرسازی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. در واقع می­توانیم به دور از فضای سوداگری در بازار مسکن استیجاری داشته باشیم. ما مسکن استیجاری منتهی به مالکیت را در این مدل تعریف کردیم نه ترویج ساختار مستأجری دائمی. ضمن اینکه مستاجران این واحدهای آپارتمانی خودشان مالک بخشی از واحدها خواهند بود.

اجاره بها عادلانه تعیین می‌شود

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عمرانی شهر تهران بیان کرد: نسبت R به P که در واقع نسبت اجاره به قیمت مسکن محسوب می­شود، تعریف استانداردی دارد که بر اساس کارشناسی سالانه این عدد تعریف می‌شود. بخشی از بازار سرمایه که متناسب با قدرالسهم خود ماه به ماه اجاره را دریافت می کند، در این مدل امنیت سرمایه‌اش حفظ می‌شود و مدل درآمدی او از ابتدا مشخص خواهد بود. مستاجر نیز دغدغه این را ندارد که سر سال باید واحد را تخلیه کند.

وی در توضیح روند حضور مستأجران در مسکن تدریجی گفت: مصرف‌کننده در مسکن تدریجی با یک اجاره‌بهای عادلانه و منطقی از واحد مسکونی استفاده می کند. هر سال اندوخته‌ای را پس‌انداز می‌کند که می­تواند با آن، قدرالسهم خود را توسعه بدهد تا جایی که به اندازه کل متراژ واحد مسکونی، سرمایه و قدرالسهمش افزایش پیدا کند و کل واحد را در اختیار بگیرد. از آنجا به بعد دیگر هیچ اجاره­ای پرداخت نمی‌کند.

باقرپور با بیان اینکه در طرح مسکن تدریجی طول دوره انتظار خانه‌دار شدن به شدت کاهش پیدا می‌کند گفت: اگر یک نفر بخواهد تمام پول خود را پس انداز کند سال‌ها طول می­کشد تا صاحب خانه شود. کارشناسان و مسئولان اعداد مختلفی از ۲۱ سال تا ۷۰ سال و حتی ۱۰۰ سال برای این موضوع اعلام می کنند. ولی ما در مسکن تدریجی با این اعداد کاری نداریم و دنبال محاسبه آن هم نیستیم. مستاجر از ابتدا از واحد مسکونی که قرار است به طور مثال ۷ یا ۸ سال دیگر مالک تمام آن شود استفاده می کند. مزیت طرح آن است که قرار نیست مستاجر در این ۸ سال دغدغه تورم و دغدغه این که درآمدش متناسب با تورم اضافه می‌شود یا نه را داشته باشد.

زیرساخت قانونی مسکن تدریجی وجود دارد

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عمرانی شهر تهران ادامه داد: تعاون بر همین اساس است و مشارکت جمعی در این بخش انجام می‌پذیرد. یعنی هدف نهایی تعاونی که صاحبخانه کردن افراد است در مسکن تدریجی محقق می‌شود. زیرساخت قانونی این طرح نیز فقط در تعاون وجود دارد و آن نظام بهره‌برداری است که متقاضی را به حال خود رها نمی‌کند. سیستم اجاره داری حرفه‌ای باعث می‌شود تا مرحله بهره‌برداری بتواند در نظام تعاون حفظ شود.

با وزارت تعاون هماهنگ هستیم

وی درباره آخرین وضعیت طرح مسکن تدریجی گفت: این طرح را ابتدا با معاونت امور تعاون وزارت تعاون در میان گذاشتیم. با حمایت معاون وزیر تعاون، کارهای مطالعاتی طرح به صورت جدی انجام شد. طرح پیشنهادی آن اواخر سال گذشته آماده شده و هماهنگی‌هایی نیز با وزارت راه و شهرسازی در حال انجام است. ما درباره یک محصول جدید صحبت نمی‌کنیم بلکه از یک مدل کارآمد تامین مالی جمعی حرف می زنیم که بتواند سرمایه‌گذاری در تولید مسکن را متناسب با شعار سال محقق کند.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عمرانی شهر تهران در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان این‌که باید از مردم در برابر سؤاستفاده کارآفرین نماها مراقبت کنیم گفت: حتماً بین «فروش متری مسکن» و «مسکن تدریجی» مرز قائل شویم. این دو موضوع به یکدیگر هیچ ارتباطی ندارند. مسکن تدریجی یک مدل تأمین منابع مالی با استفاده از ظرفیت‌های مشترک بازار مصرفی و بازار سرمایه‌ای مسکن در راستای تولید مسکن است.

عده‌ای با طرح مسکن سانتی‌متری به دنبال سوءاستفاده هستند

باقرپور تاکید کرد: هدف این است که مصرف کننده که نمی‌تواند صاحب خانه شود را خانه‌دار کنیم. از سوی دیگر امنیت و منافع سرمایه سرمایه‌گذاران بازار را هم تضمین کنیم.  چنانچه متأسفانه در همین سوءاستفاده ها شاهد پیش فروش متری و سانتی‌متری مسکن هم هستیم که عده‌ای کاملا سودجویانه و سوداگرانه در حال تضییع اموال مردم هستند. زمانی که ما از مسکن تدریجی پرده برداری کردیم یکی دو تا مجموعه که هیچ ارتباطی به حوزه مسکن ندارند مستندسازی‌هایی از مراجع غیرذیربط حوزه مسکن، عنوان کردند که ما با مجوز فروش متری مسکن داریم و سانتی‌متری شروع به پیش فروش کردند! جدا از این که هنوز مجوزی از مرجع ذیصلاح برای فروش متری مسکن صادر نشده و هنوز اختلافات جدی در خصوص آثار تورمی این امر وجود دارد، به لحاظ حقوقی فروش و پیش فروش مسکن با هر متر و معیاری از هم متفاوتند و آثار حقوقی، موازین قانونی و مباحث مالی آن ها از هم جداست.

مجموعه‌هایی بدون مجوز قانونی پیش فروش این بار در بازار مسکن ظهور و بروز خواهند کرد

به گزارش ایسنا، وی ادامه داد:این مجموعه‌ها بدون مجوز قانونی پیش فروش فقط پول و سرمایه های خرد مردم را جمع کرده و امثال پدیده‌هایی چون کورش کمپانی این بار در بازار مسکن ظهور و بروز خواهند کرد. بعد هم عده ای می­گویند مقصر مردم هستند که طمع کردند و به دام افتادند! پس وظیفه ما و در رأس آن نهادهای امنیتی و نظارتی چیست؟ قبل از این که منجر به آسیب دیدن عده دیگری از شهروندان شود هشدار می دهیم و از رسانه ها هم کمک می‌خواهم که مردم را آگاه سازند. دلمان می­سوزد که مردم با این همه فشار و گرفتاری اقتصادی این طور برای مسکن که یکی از ساده ترین و بدیهی‌ترین نیازهایشان تلقی می گردد، مورد سوءاستفاده قرار می‌گیرند.

انتهای پیام

Share on telegram
Share on print

لینک کوتاه خبر:

https://jebhe24.com/?p=13769

اخبار مرتبط:

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پربازدیدترین ها
  • داغ ترین ها
تبلیغات

پربحث ترین ها

اینجا محل تبلیغات شماست