به گزارش جبهه ۲۴ به نقل از شفقنا روزنامه الاخبار لبنان با اشاره به این موضوع نوشته است: در حالی که واشنگتن نسبت به واکنشهای قاطع در برابر آنچه «فعالیتهای بیثباتکننده تهران» مینامد هشدار میدهد، در داخل عراق نگرانیها درباره پیامدهای مستقیم این تنشها در حال افزایش است؛ پیامدهایی که ممکن است امنیت، اقتصاد و ثبات سیاسی کشور را تحت تأثیر قرار دهد.
ائتلاف «چارچوب هماهنگی» نگران آن است که هرگونه تشدید تنش نظامی جدید، منجر به هدف قرار گرفتن مجدد عراق یا ایجاد ناامنی و بیثباتی شود که تأثیری منفی بر زندگی روزمره مردم، سرمایهگذاریها و بازارهای داخلی خواهد داشت.
در همین زمینه، یک منبع در چارچوب هماهنگی فاش کرد که گروههای تشکیلدهنده این ائتلاف در ایام عید جلساتی فشرده برای بررسی این تهدیدها، تحولات پرشتاب اخیر و راههای محافظت از عراق در برابر پیامدهای آن برگزار کردهاند.
این منبع در گفتوگو با روزنامه «الأخبار» تأکید کرد که «توافقی ضمنی» بر عدم مداخله یا جانبداری از ایران وجود دارد و همگان بر حفظ حاکمیت و امنیت عراق تأکشید دارند؛ موضوعی که با سیاست دولت کنونی نیز همخوانی دارد.
وی افزود: نشست مذکور بر ضرورت دور نگه داشتن عراق از هرگونه درگیری احتمالی منطقهای و یکپارچهسازی موضع سیاسی در برابر هر تلاشی برای کشاندن کشور به میان درگیری میان واشنگتن و تهران تمرکز داشته است.
این منبع همچنین گفت: رهبران چارچوب هماهنگی مجموعهای از ابتکارات را مطرح کردهاند که مهمترین آنها اقدام از طریق مجاری دیپلماتیک برای کاهش تنش و فعالسازی نقش دولت عراق بهعنوان میانجی میان طرفین است.
در همین حال، طی روزهای اخیر دیدارهایی میان برخی شخصیتهای برجسته سیاسی انجام شده است؛ از جمله:محسن المندلاوی، نایب رئیس اول مجلس نمایندگان، هادی العامری، دبیرکل سازمان بدر، عمار الحکیم، رئیس جریان حکمت، و قیس الخزعلی، دبیرکل جنبش عصائب اهل الحق.
در این دیدارها، چالشهای پیشروی کشور، اولویتهای مرحله آینده و لزوم تقویت وحدت صفوف برای تضمین ثبات عراق مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت.
در میانهی این هشدارهای رسمی و تحرکات سیاسی، به نظر میرسد که مأموریت عراق برای دور نگه داشتن خود از پیامدهای درگیری ایران و آمریکا، مأموریتی پیچیده است.
در همین راستا، محمد الفتلاوی، نماینده پیشین پارلمان عراق، اظهار داشت:«شرایط کنونی نیازمند ایجاد توازنی دقیق میان منافع و واقعیتهای موجود، و همچنین میان فشارهای خارجی و تصمیمات حاکمیتی است.»
او در ادامه افزود:عراق امروز در موقعیتی بسیار حساس قرار دارد، چرا که در شرایطی که دارای روابط عمیق با ایران از یکسو، و حضور نیروهای آمریکایی در خاک خود از سوی دیگر است، نمیتواند کاملاً سیاست بیطرفی را در پیش بگیرد. عراق نمیخواهد میدان تسویهحساب میان واشنگتن و تهران باشد، اما در عین حال نمیتواند از پیامدهای هرگونه تنش آینده مصون بماند، حتی با وجود تلاشهای سیاسی برای دور نگه داشتن کشور از طوفان پیشرو.»
از سوی دیگر، محمد الهاشمی، تحلیلگر سیاسی، معتقد است که: «نمیتوان عراق را از تهدیدهای فزاینده آمریکا علیه ایران جدا دانست؛ چرا که به دلیل موقعیت جغرافیایی و درهمتنیدگی روابط با هر دو طرف، هرگونه تنش سیاسی یا نظامی میان واشنگتن و تهران، تأثیر مستقیمی بر صحنه عراق خواهد داشت.»
وی همچنین در ادامه افزود: «این تأثیر ممکن است از نظر امنیتی با هدف قرار دادن پایگاهها یا منافع مختلف، یا از نظر سیاسی از طریق تشدید اختلافات داخلی درباره موضعگیری در برابر این درگیری، خود را نشان دهد.»
از منظر اقتصادی نیز، الهاشمی پیشبینی میکند که: «در صورت آسیبدیدن بازارهای منطقهای یا اختلال در خطوط تأمین، عراق دچار زیانهای شدیدی خواهد شد. از همین رو، ضروری است که دولت عراق با انعطاف و در عین حال با قاطعیت عمل کند تا از کشیده شدن کشور به پیامدهای ناخواسته این بحران جلوگیری نماید»
انتهای پیام