به گزارش جبهه ۲۴, پنج منبع مطلع به خبرگزاری رویترز اعلام کردهاند که مقامات عربستان سعودی در حال ارائه گزارشهایی به متحدان و کارشناسان صنعت نفت هستند که نشان میدهد این کشور تمایلی به ادامه کاهش عرضه برای حمایت از بازار نفت ندارد و آمادگی دارد تا دورهای طولانی از قیمتهای پایین نفت را تاب بیاورد.
این تغییر احتمالی در سیاست عربستان میتواند نشانهای از چرخش به سوی افزایش تولید و گسترش سهم خود از بازار جهانی باشد؛ تغییری عمده پس از پنج سالی که این کشور بهعنوان رهبر گروه اوپک پلاس، با کاهش شدید تولید، بازار را متعادل نگه میداشت. این کاهشها موجب افزایش قیمت نفت شد و در نتیجه درآمد صادراتی کشورهای تولیدکننده نفت، از جمله عربستان، تقویت شد.
بر اساس گفتههای منابع آگاه، ریاض از اینکه کشورهایی مانند عراق و قزاقستان بیش از سهمیه تعیینشده توسط اوپک پلاس نفت تولید میکنند، خشمگین است. این سهمیهها برای حفظ تعادل میان عرضه و تقاضای بازار نفت تعیین شدهاند. پس از تلاشهای مکرر برای متقاعد کردن این کشورها به پایبندی به سهمیهها و جبران تولید مازاد در ماههای اخیر، به نظر میرسد عربستان اکنون در حال تغییر مسیر است.
در ماه می، عربستان سعودی خواستار افزایش بیشتر تولید اوپک پلاس شد که همین موضوع موجب کاهش قیمت نفت به زیر ۶۰ دلار در هر بشکه و ثبت پایینترین سطح چهار سال اخیر گشت.
اگرچه هزینه تولید نفت در عربستان بسیار پایین است، اما این کشور برای تأمین هزینههای دولت، به قیمتهای بالاتر نفت نیاز دارد. در صورت کاهش قیمت، بسیاری از کشورهای بزرگ تولیدکننده ناچار میشوند بودجههای خود را کاهش دهند.
به گفته این منابع، مقامات سعودی در هفتههای اخیر به متحدان و فعالان بازار اعلام کردهاند که این کشور با کاهش قیمت نفت کنار آمده و قصد دارد با افزایش استقراض و کاهش هزینهها با آن مقابله کند.
یکی از این منابع گفت: سعودیها آماده پذیرش قیمتهای پایینتر هستند و ممکن است مجبور شوند برخی از پروژههای بزرگ را متوقف یا به تعویق بیندازند.
بر اساس دادههای صندوق بینالمللی پول، عربستان برای توازن بودجه خود به قیمت نفت بالای ۹۰ دلار نیاز دارد—رقمی که از دیگر اعضای بزرگ اوپک مانند امارات بالاتر است. تحلیلگران نیز پیشبینی کردهاند که عربستان ممکن است برخی پروژههای خود را به دلیل کاهش قیمت نفت متوقف کند.
منابع اوپک پلاس گفتهاند که این گروه ممکن است در نشست ماه ژوئن بار دیگر سرعت افزایش تولید را بالا ببرد. اوپک پلاس هماکنون بیش از ۵ میلیون بشکه در روز از تولید جهانی را کاهش داده که دو پنجم این کاهش توسط عربستان تأمین میشود.
روسیه، دومین صادرکننده بزرگ نفت در اوپک پلاس پس از عربستان، از برنامه ریاض برای افزایش سریعتر تولید آگاه است، اما دو منبع گفتهاند مسکو ترجیح میدهد افزایش تولید با سرعت کمتری انجام شود.
عربستان و روسیه، رهبران غیررسمی اوپک پلاس، بیشترین سهم را در کاهش تولید دارند. بودجه روسیه با نفت ۷۰ دلاری متعادل میشود، اما به دلیل جنگ در اوکراین، هزینههای دولت در حال افزایش است. یکی از منابع هشدار داده است که با افزایش تولید اوپک پلاس، قیمت نفت تخفیفی روسیه ممکن است به زیر ۵۰ دلار سقوط کند.
برخی تحلیلگران میگویند این تغییر در استراتژی عربستان ممکن است تلاشی برای تنبیه اعضای متخلف اوپک پلاس باشد یا حرکتی برای رقابت با تولیدکنندگان غیرعضو اوپک پلاس مانند ایالات متحده و گویان. افزایش تولید همچنین میتواند به نفع رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، باشد که خواستار افزایش تولید اوپک برای کاهش قیمت بنزین در آمریکا شده است. قرار است ترامپ در ماه می به عربستان سفر کند و احتمالا پیشنهاد توافق تسلیحاتی و هستهای ارائه خواهد کرد.
اوپک پلاس تصمیم گرفته است افزایش برنامهریزیشده تولید را سه برابر کرده و به ۴۱۱ هزار بشکه در روز برساند. با این حال، این گروه همچنان بیش از ۵ میلیون بشکه در روز از بازار خارج نگه داشته و قصد دارد این کاهشها را تا پایان سال ۲۰۲۶ به تدریج لغو کند.
انتهای پیام