قدمت صنعت مبلمان در ایران و جهان
مبلمان از جمله تاثیرگذارترین المانها برای طراحی دکوراسیون داخلی است. این المانها در زمانهای بسیار دور طراحی و ساختهاند و با گذشت زمان تغییرات بسیار زیادی در آنها به وجود آمده است. تصاویر و اشیا بر جای مانده از گذشته نشان دهنده استفاده افراد از مبلمان بوده است. در ادامه در مورد قدمت مبل و مبلمان در ایران و جهان صحبت می کنیم.
صنعت مبلمان ایران در گذشته
صنعت مبلمان و صنایع چوبی قدمتی هزار ساله در تاریخ ایران دارد. تا دهه ۱۹۴۰ طراحی و ساخت مبلمان به صورت سنتی انجام میگرفت اما با پیشرفت علم و فناوری و ایجاد ابزارهای پیشرفتهتر برای تولید این وسایل، صنعت مبلمان ایران پیشرفت چشم گیری داشته است. صنعت مبلمان بسیار گسترده است و بخشهای مختلفی از جامعه را در برمیگیرد. تولید مبلمان توسط واحدهای صنفی و واحدهای صنعتی انجام میگیرد. واحدهای صنعتی تعداد بسیار بیشتری از مبلمان را تولید میکنند اما در واحدهای صنفی ابعاد هنری بیشتری وجود دارد.
طبق بررسیهای انجام شده اکنون حدود ۲۲۶ واحد صنعتی در ایران برای تولید مبلمان فعالیت میکنند. رونق تولید و افزایش میزان صادرات این صنایع میتواند تاثیر خوبی بر افزایش تولید، افزایش جذب نیرو و رونق این صنعت در کشور میشود. هم اکنون ایران در جایگاه بسیار مناسبی در زمینه تولید مبلمان با سبکهای بسیار متنوع قرار گرفته است.
با توجه به قدمت مبل و مبلمان، صنایع مبلمان از قدیمیترین بخشهای صنایع چوبی در ایران و جهان است. استفاده از چوب و ساخت نیمکتهای در ایران به گذشته دور برمیگردد. اما به دلیل رواج استفاده از فرش در ایران تا اواخر دوره قاجار میزان استفاده از فرش بسیار بیشتر از مبلمان بوده است. از این رو تنها در تعداد کمی از منازل از مبلمان استفاده شده است.
قدمت مبل کلاسیک
کلاسیک از جمله سبکهای بسیار زیبا در طراحی دکوراسیون است که به اصول سنتی و قدیمی پایبند بوده و طرحهای بسیار شیک و زیبایی تولید میکند. مبل کلاسیک نیز بر اساس همین اصول طراحی و ساخته میشود. قدمت مبل ایرانی نیز به گذشته برمیگردد و این صنعت امروزه رونق بسیار زیادی داشته و تنوع بالایی از محصولات در این حوزه تولید و به بازار عرضه میشوند. مبل کلاسیک از نمونههای بسیار شیک و زیبایی است که توسط طراحان و تولید کنندگان در طرحهای بسیار متنوع تولید میشود.
قدمت مبل کلاسیک بسیار زیاد بوده و ریشه در کشورهای اروپایی دارد اما امروزه در تمام نقاط دنیا طراحی و ساخته میشوند. اوج شکوفایی این سبک مبلمان در کشورهای اروپایی مربوط به قرنهای ۱۴ تا ۱۹ میلادی میباشد. متاسفانه به دلیل جنگهای جهانی و از بین رفتن آثار زیادی از گذشته مبلهای زیادی با سبکهای قدیمی باقی نمانده است. پس از پایان قرون وسطی تولید و استفاده از مبلهای کلاسیک بسیار رواج پیدا کرده است. مبلهای کلاسیک بسیار زیبا و فاخر بوده و مورد پسند منازل سلطنتی و اشرافی قرار میگیرند.
صنعت مبلمان در دنیا
تولید مدرن مبلمان، متفاوت از طراحی آنها، صنعت عمده تولید انبوه در اروپا، ایالات متحده و سایر مناطق پیشرفته است. این صنعت عمدتا به عنوان یکی از صنعتهای قرن بیستم شناخته میشود زیرا توسعه آن منتظر رشد بازار مصرف انبوه و همچنین توسعه تکنیک تولید انبوه است. پیش از این ساخت مبلمان یک کار دستی بود و به قدیمیترین تمدنها برمیگشت.
دانش قابل توجهی در مورد قطعات ساخته شده توسط صنعتگران در چین، هند، مصر، بین النهرین، یونان و روم در نمایشهای تصویری وجود دارد. تختخواب، میز، صندلی، جعبه، چهارپایه، صندوقچه و سایر قطعات تقریباً همیشه از چوب طبیعی ساخته میشدند. رومیها و مصریان نیز برای اهداف تزیینی از روکشهای مختلف استفاده میکردند.
شواهدی از ایجادمبل و صنعت مبلمان تا دوران حجر نیز وجود دارد. یک مکان اسکان در جزایر اورکنی اسکاتلند، با قدمت حدود ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد، نمونههایی از تخت سنگ و کابینتهایی برای نگهداری وسایل دارد. با این که نمونههای کمی از مبلمان اولیه وجود دارد، اطلاعات زیادی توسط تصاویر در این زمانها ارائه شده است. نقاشی و مجسمه سازی، مبلمان مربوط به بین النهرین، چین، مصر و سایر فرهنگهای اروپایی و آسیایی را نشان میدهد. نجاران و قطعات اولیهای که به کمک آنها این سازهها ساخته شدهاند نیز وجود دارد.
در طول قرن هفدهم، ساخت مبلمان برجستهتر شد و کسانی که مبلمان میساختند مورد احترام بیشتری بودند. در حدود سال ۱۶۷۵ اصطلاح کابینت ساز به شخصی گفته میشد که در مغازه ساخت مبلمان و کابینت کار میکرد. برخی از صنعتگران در انواع خاصی از مبلمان تخصص دارند.
انتهای پیام/