مسلمی در ویژه‌برنامه روایت «فرهنگ و پیشرفت» مطرح کرد

دولت‌ها قدردان تلاش‌های جهاد دانشگاهی باشند

رئیس جهاد دانشگاهی

 رئیس جهاد دانشگاهی گفت: مرکز ملی تحقیقات مغز با عنوان «نخستین سانان» در جهاد دانشگاهی در حال ساخت است که در زمینهٔ علوم‌شناختی، هوش مصنوعی و هوش طبیعی و رباتیک شکل خواهد گرفت. با توجه به اینکه جمعیت به سمت پیری خواهد رفت، می‌توان از این مرکز برای درمان این بیماران استفاده کرد. انتظار می‌رود تا پایان سال یکی از آزمایشگاه‌های این مرکز راه‌اندازی شود و این مرکز باعث می‌شود بسیاری از محققان داخلی را در این بخش جذب کنیم.

به گزارش جبهه۲۴(ارگان رسمی خبری جبهه ایران اسلامی): به نقل از خبرگزاری ایسنا، همین چند روز پیش بود که رهبر انقلاب در مراسم تنفیذ نهمین رئیس‌جمهور کشور، مسئولان، کارگزاران و ملت ایران را مجدداً به کار جهادی دعوت کرده و در تبیین فعالیت جهادی فرمودند: “کار جهادی یعنی خستگی‌ناپذیری و بی‌مزد و منت کارکردن ” این اشارات مصداق فعالیت‌هایی است که در طول ۴۴ سال گذشته از سوی جهاد دانشگاهی – که نهادی انقلابی و برخاسته از روزهای ملتهبی است که دانشگاه‌ها تبدیل به اتاق فکر دشمنان شده بودند – انجام شد تا ظرفیت‌های عظیم انقلاب در بعد علمی، پژوهشی و انسانی مغفول نمانده و با درایت مدیران انقلابی تبدیل به اهرمی برای اعتلای نام ایران در مجامع علمی، پژوهشی شود.

 ایجاد حلقه اتصال بین دانشجویان با مجموعه‌های مختلف نظام از جمله اقدامات تحسین‌برانگیز این نهاد انقلابی است که زمینه رویش‌های بی‌نظیری را رقم زد و دانشجویان را به سمت پیشگامی در مسیر فرهنگی – که از دغدغه‌های مهم بنیانگذار و رهبر معظم انقلاب بود – سوق داد تا دانشگاه مجهز به روح علم، پژوهش و شکوفایی استعدادها شده و قابلیت‌های آن فراتر از یک محیط صرفاً دانشجویی به منصه ظهور برسد؛ این ثمره بعد از ۴ دهه فعالیت با روحیه و فعالیت‌های جهادی مدیران و فعالان جهاد دانشگاهی به بار نشسته و بارها مورد تفقد رهبر انقلاب که از مشوقان اصلی تشکیل این نهاد انقلابی بودند قرار گرفت و معظم له جهاد دانشگاهی را “مولود مبارک انقلاب” نامیده و خواهان گسترش این فرهنگ شدند تا کشور به سمت سربلندی، عزت و استقلال حقیقی حرکت کند.

 و امروز که در آستانه چهل و چهارمین سالروز تأسیس این نهاد انقلابی هستیم همگان بر توفیقات این مجموعه در حوزه‌های مختلف واقف‌اند که جهاد دانشگاهی که به حق پرچم‌دار توسعه علمی، پژوهشی و نوآورانه کشور است با برخی بی‌مهری‌ها رو برو شده و خدمات آن گاهی مغفول واقع شده است که بخشی از این موارد در پرونده ارزیابی فعالیت‌های جهاد دانشگاهی مطرح شده است تا با بررسی دغدغه‌های مدیران این نهاد توسط مسئولان ذی‌صلاح، موانع موجود در مسیر گفتمان تولید دانش و نیروی متخصص و متعهد انقلابی مرتفع شده و موتور پیشران توسعه ایران با شتاب به مسیر خود ادامه دهد.

 از این رو خبرگزاری دانشجویان ایران باتوجه به در پیش بودن ۱۶ مرداد، ویژه‌برنامه‌ای با عنوان «فرهنگ پیشرفت» را به مناسبت چهل و چهارمین سالگرد تاسیس این نهاد تولید و ضمن آن فراز و نشیب‌های این نهاد انقلابی را از قول مؤسسان و اعضای آن روایت کرده است.

 در همین راستا با حسن مسلمی نائینی، رئیس جهاد دانشگاهی به گفت‌وگو نشستیم تا مروری داشته باشیم روند پیشرفت و دستاوردهای جهاد دانشگاهی در تمام این سال‌ها و نگاهی داشته باشیم به نقشه راه مسیر توسعه این نهاد انقلابی پیشرو. متن کامل این مصاحبه در ادامه از نظرتان می‌گذرد:

 *باتوجه‌به اینکه ۴۴ سال از حیات علمی، فرهنگی و پژوهشی جهاد دانشگاهی به‌عنوان نهادی که دوشادوش انقلاب اسلامی حرکت کرده و مورد حمایت رهبر انقلاب اسلامی بوده، می‌گذرد، نظر شما در خصوص مسیر طی شده این نهاد علمی چیست و چه دستاوردهایی در فضای علمی بین‌المللی داشته است؟ 

 وقوع انقلاب اسلامی بر پایه باورهای دینی و اسلامی در ایران، خشم استکبار جهانی و انجام اقدامات خرابکارانه به‌منظور مقابله با این انقلاب مردمی را به دنبال داشت، علاوه بر این تحریم‌های سنگینی علیه کشور وضع شد. در زمان هشت سال دفاع مقدس نیز کشور با کمبودهای فراوانی روبرو کرد و تأمین تجهیزات نظامی شرایط سختی را به کشور تحمیل کرد.

 هواپیماهای جنگی به دلیل کمبود برخی از قطعات در فرودگاه زمین گیر شده بودند تا جایی که شهید ستاری از فرماندهان نیروی هوایی ارتش با همکاری با جهاد دانشگاهی صنعتی شریف با یک تلاش عالمانه و کار سنگین توانستند قطعات موردنیاز را بسازند و پرواز هوایی را از سر بگیرند و بدین ترتیب جهاد دانشگاهی تنها نهادی بود که در این وضعیت توانست نقش مهمی در تأمین و تولید تجهیزات موردنیاز برای دفاع از کشور ایفا کند.

 *تداوم اقدامات جهاد دانشگاهی در توسعه تجهیزات نظامی

 علاوه بر تأمین قطعات موردنیاز هواپیماهای جنگی، در آن زمان کشور در زمینهٔ ساخت پدافندهای هوایی برای دفاع از آسمان کشور نیز دچار مشکل بود که در این بخش نیز جهاد دانشگاهی وارد عمل شد و توانست اقدامات مهمی را در راستای تأمین پدافند هوایی و کمک به نیروهای نظامی در میدان کند. البته اقدامات جهاد دانشگاهی در خصوص توسعه تجهیزات نظامی کماکان ادامه دارد.

این اقدامات مصادف با فعالیت جهاد دانشگاهی آغاز شد و این سازمان، کمک به سایر دانشگاه‌ها را نیز در دستور کار قرار داد. عمده این اقدامات که به صورت ضربتی پیش از شکل‌گیری مقاطع تحصیلی کارشناسی‌ارشد و دکترا انجام می‌شد، در ابتدا فرهنگی و پژوهشی بود؛ به‌طوری‌که بنده در سال ۶۸ مدرک کارشناسی‌ارشد خود را از دانشگاه صنعتی اصفهان دریافت کردم؛ اما فعالیت در جهاد دانشگاهی پیش‌ازاین زمان آغاز شده بود.

 

 *پس همین پیشگامی در حوزه‌های مختلف باعث تداوم اقدامات و گستردگی فعالیت جهاد دانشگاهی شد؟

 الگوی این فعالیت‌ها بر اساس نیازهای کشور در دفاع مقدس و در دوره‌های بعدی احیای واحدهای صنعتی استوار بود به‌طوری‌که هر زمان کشور نیازمند تجهیزات در بخش‌های مختلف بود، جهاد دانشگاهی به‌عنوان نهاد پیشران درصدد برطرف‌کردن این نیازها فعالیت می‌کرد.

 یک‌زمانی در کشور به دلیل افزایش تقاضا برای تحصیل در مقطع تکمیلی و دکترا نیاز به دانشگاه و مؤسسات آموزشی در این مقاطع داشتیم، در همین خصوص جهاد دانشگاهی اقدام به تأسیس واحدهای دانشگاهی کرد؛ به‌طوری‌که دانشگاه علم و فرهنگ در بخش غیرانتفاعی توانست رتبه اول را کسب کند و دانشگاه علم و هنر یزد نیز توانست رتبه شش را دریافت کند.

 علاوه بر این در یک مقطعی بسیاری از زوج‌های جوان به دلیل مشکلات مرتبط با ناباروری دچار مشکلاتی بودند و جهاد دانشگاهی با ورود به این موضوع توسط زنده‌یاد کاظمی آشتیانی توانست علاوه بر حل این نیاز، کشور را به هاب درمان نازایی در منطقه تبدیل کند.

 جهاد دانشگاهی در تأمین تجهیزات موردنیاز صنعت نفت نیز گام‌های مناسبی برداشت؛ زمانی که کشور به دلیل تحریم‌های ظالمانه با مشکلات فراوانی برای تأمین قطعاتی مانند دکل‌های حفاری و مته‌های موردنیاز برای صنعت گاز و نفت مواجه شده بود، جهاد دانشگاهی کشور را درزمینهٔ دکل‌های حفاری، موتورهای درون‌چاهی و تأمین سایر قطعات کشور بی‌نیاز کرد.

 *افزایش شبکه‌های تلویزیونی با خدمات مخابراتی جهاد دانشگاهی

 جهاد دانشگاهی در حوزه مخابرات نیز گام‌های مؤثری برداشت و توانست نیاز کشور به فرستنده و گیرنده را برطرف کند، درگذشته صداوسیما تنها دو شبکه داشت و افزایش تعداد شبکه نیازمند تأمین تجهیزات فرستنده و گیرنده بود، تأمین این قطعات نیز با مشکلات فراوانی همراه بود. هم‌اکنون ۸۰ درصد از ارسال صوت و تصویر توسط گیرنده و فرستنده با استفاده از علوم جهاد دانشگاهی صورت می‌گیرد.

 بحث‌های تجاری‌سازی نیز مطرح است و جهاد دانشگاهی با تأسیس سه پارک در کرمانشاه، استان البرز و پارک منحصربه‌فرد ملی که مربوط به فناوری نرم و صنایع فرهنگی است و تنها پارک کشور است که در حوزه فرهنگی و حوزه هنر و صنایع‌دستی و علوم‌انسانی فعالیت می‌کند و خدمات متعددی را به افراد و شرکت‌های دانش‌بنیان ارائه می‌دهد به نحوی که در حال حاضر ۵۰۰ شرکت از خدمات این مجموعه استفاده می‌کنند.

 *استفاده از ظرفیت نیروهای جوان و جهادی که به‌نوعی تقویت شعار «ما می‌توانیم» است، چه جایگاهی در ساختار جهاد دانشگاهی دارد؟

 جهاد دانشگاهی از ابتدای تأسیس بر اساس خودباوری جوانان که اعتمادبه‌نفس داشتند و اعلام می‌کردند که ما می‌توانیم بخشی از این نیازهای کشور را تأمین کنیم، شکل گرفت. همان‌طور که عرض کردم در ابتدای این انقلاب و بر اساس همین نگاه شاهد تأمین تجهیزات موردنیاز در زمان ۸ سال دفاع مقدس بودیم. بسیاری از این جوانان در آن زمان در مقطع کارشناسی بودند و توانستند کارهای ارزشمندی را انجام دهند.

 جهاد دانشگاهی تنها در حوزه فناوری فعالیت نداشت و به فعالیت‌های مرتبط با حوزه فرهنگی نیز وارد شد؛ به‌طوری‌که شاهد شکل‌گیری خبرگزاری ایسنا توسط جوان‌هایی بودیم که با استقبال فراوانی در میان جامعه مواجه شد و علاوه بر این سازمان ایسپا به‌عنوان یک سازمان افکارسنجی با خروجی دقیق توانسته اعتماد مردم را جلب کند. خبرگزاری قران ایکنا نیز با پخش برنامه‌های قرانی به ۲۳ زبان در فضای بین‌المللی نقش‌آفرین است.

 از سال ۸۱ بنا به گفته مقام معظم رهبری شاهد شکل‌گیری مناظرات دانشجویی هستیم و هرسال مناظرات دانشجویی برگزار می‌شود و سعی کردیم در حوزه فرهنگی در میان دانشجویان و با حمایت از وزارت علوم برگزار می‌شود.

 *یکی از انتقادات مطرح‌شده به جهاد دانشگاهی این است که در این نهاد از یک مقطعی مانند گذشته جوان‌گرایی صورت نگرفته است، نظر شما نسبت به این انتقاد چیست؟

 جوان‌گرایی در جهاد دانشگاهی همواره وجود داشته است؛ البته قبول دارم در مقاطعی شدت و ضعف داشته است. باید عنوان کرد جهاد دانشگاهی زمانی در دانشگاه بود و به‌راحتی با فارغ‌التحصیلان و دانشجویان ارتباط برقرار می‌کرد. اما درخواست خروج جهاد از فضای دانشگاهی ناخودآگاه منجر به کاهش ارتباط این نهاد با دانشجویان و جوانان شد؛ اما بسیاری از حوزه‌های جهاد کماکان با حضور و فعالیت‌های اداره می‌شود و شرکت‌های دانش‌بنیان مصداق توجه و حمایت جهاد دانشگاهی از جوانان است.

 *همان‌طور که مطلع هستید تحریم‌های سنگینی علیه کشور وضع‌شده و به گفته کارشناسان این حجم از تحریم‌ها اگر برای کشور دیگر اعمال می‌شد، آن کشور را فلج می‌کرد. جهاد دانشگاهی برای خنثی‌سازی تحریم‌ها چه اقداماتی را انجام داده است؟

 علاوه بر خنثی‌سازی تحریم در زمان جنگ و تأمین تجهیزات فنی برای صنعت نفت، جهاد دانشگاهی هم اکنون در حوزه مخابرات و تولید آنتن ۵G که به‌عنوان پیشرفته‌ترین شبکه فناوری مطرح است فعالیت می‌کند و علاوه‌برآن در حوزه ریلی قطار ملی نیز ورود کرده است و قلب آن – که رئیس‌جمهور شهید نیز از آن بازدید کردند – توسط جهاد دانشگاهی ساخته‌شده است.

انتهای پیام/

Share on telegram
Share on print

لینک کوتاه خبر:

https://jebhe24.com/?p=11819

اخبار مرتبط:

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پربازدیدترین ها
  • داغ ترین ها

تبلیغات

پربحث ترین ها

اینجا محل تبلیغات شماست
تبلیغات

عناوین مهم اخبار